PROIECT „SUNTEM APROAPE DE TINE!”

 


PROIECT S.N.A.C. 

 „Suntem aproape de tine!” 

   2020-2022        

Prezentare

        SNAC - Strategia Naţională de Acţiune Comunitară, este un program iniţiat în anul 2005 de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în parteneriat cu organizaţia Children's High Level Group şi reprezintă un program educaţional, care uneşte unitățile de învățământ de masă cu Şcolile speciale / Centre de plasament în scopul de a mări interacţiunea, integrarea şi incluziunea socială (sursa) care se desfăşoară prin activităţi de voluntariat.

        Grădinița  „Roza Venerini” a iniţiat acest proiect în parteneriat cu Asociația Dascăli Emeriți și cu avizul coordonatorului SNAC, ISJ Bacău.

        Acţiunea Comunitară, este o strategie care se bazează pe voluntariat, implicare, angajament, responsabilitate. Şcoala și grădinița devin, astfel, mai flexibile, elevii și preșcolarii îi depăşesc graniţele fizice pentru a-şi derula activităţile în folosul altor copii sau persoane care, din diverse motive, sunt marginalizate sau chiar excluse de la viaţa societăţii. Comunitatea devine mai unită prin faptul că, realizarea acestei strategii presupune colaborarea dintre toate instituţiile centrale şi locale.

Domeniul si tipul de educaţie in care se încadreaza

 -Educatie pentru dezvoltare comunitara pe baza de voluntariat.

Echipa de implementare: cadrele didactice de la Grădinița cu Program Prelungit „Roza Venerini” și cadrele didactice participante, voluntari SNAC.(anexa 1)

Beneficiari 

-                  Preșcolarii și elevii voluntari SNAC din unităților de învățământ implicate

-                  Profesorii voluntari SNAC înscriși în proiect

-                  Comunitățile locale din care fac parte profesorii și elevii voluntari SNAC 

 

Obiective:

ü facilitarea integrării şi incluziunii sociale

ü conştientizarea importanţei acţiunii voluntarilor în comunitate ü încurajarea implicării elevilor în acţiuni de voluntariat

ü stimularea comportamentului participativ prin trecerea de la achiziţia pasivă şi conformistă la acţiunea transformatoare, trecerea de la „a învăţa” la „a învăţa să fii şi să devii”;

ü exersarea deprinderilor de lucru în echipă, a capacităţii de a stabili relaţii de colaborare, de întrajutorare între membrii grupului şi a capacităţii de exprimare liberă a opiniilor proprii;

ü cultivarea interesului pentru practicarea unui comportament activ, liber, responsabil, tolerant, deschis, comunicativ, reflexiv, autoevaluativ;

ü dezvoltarea gândirii independente, a iniţiativei, a imaginaţiei şi solidarităţii

 

         Activităţi:

        Proiectul a fost lansat în anul școlar 2020-2021 vizând arii de acţiune comunitară prin activităţi de voluntariat care vizează copiii cu dificultăţi de orice tip din grădiniţe și şcoli. În fiecare an şcolar se parcurg următoarele etape:

Ø identificarea partenerilor – unități școlare și cadre didactice participante – profesori voluntari SNAC

Ø recrutarea elevilor voluntari SNAC 

Ø  identificarea beneficiarilor SNAC

Ø stabilirea Planului de Acţiune 

Ø desfăşurarea activităţilor

Ø diseminare

Durata: 2 ani

PLAN DE ACȚIUNE

Pentru a înțelege mai bine activitatea propusă spre desfășurare, profesorii voluntari SNAC implicați vor parcurge o formare profesională pe tema voluntariatului.

Ulterior, echipa de implementare va organiza concursul  international  „The joy of friendship!” pe tema prieteniei și bucuriei de a fi împreună copii din toată lumea, prin intermediul secțiunilor: 


1. Creații artistico-plastice (desene, colaje, pictură)

2. Fotografie

3. Creații literar-artistice (poezii, compuneri, eseuri)

4. Muzică 

5. Dans


Profesorii voluntari SNAC  vor participa și în calitate de evaluatori ai lucrărilor.

Activitatea de volunatriat a echipei de implementare va presupune și evaluarea de resurse educaționale pe platforma INFO PLATFORMA RECD. 

De asemeni, membrii echipei vor elabora o progamă disciplină opțională, care va fi publicată pe cd cu ISBN. 

Profesorii voluntari SNAC vor publica un material  - referat, studiu, proiect educativ pe platforma proiectului.

Profesorii și elevii voluntari SNAC (fiecare cadru didactic va forma un echipaj din maximum 10 elevi ) vor identifica copiii nevoiași din clasă, școală, alte școli etc. pe care îi vor susține în activitatea lor școlară, printr-o colectă de rechizite, hăinuțe, jucării, alimente, produse de igienă personală. Denumire activitate - „Zâmbete pentru semenii noștri!”

 

Activitatea 1 – Formare profesională „Voluntariatul în comunitate” (24 ore)

- formarea este dedicată cadrelor didactice voluntare SNAC participante la proiect  

Activitatea 2 – „The joy of friendship!” – concurs internațional

      Profesorii voluntari  SNAC și echipa de elevi voluntari SNAC vor participa la concurs, alegând una sau mai multe secțiuni. Profesorii vor colecta materialele participanților și vor asigura buna desfășurare a concursului prin realizarea de expoziții, înregistrări, mediatizarea lucrărilor in clasă/școală/mediul online, pentru a oferi un bun exemplu. 

Secțiunile propuse sunt:

1. Creații artistico-plastice (desene, colaje, pictură)

2. Fotografie

3. Creații literar-artistice (poezii, compuneri, eseuri)

4. Muzică 

5. Dans

 

Activitatea  3 – „Evaluator voluntar resurse educaționale”

Activitatea de voluntariat a echipei de implementare va presupune și evaluarea de resurse educaționale pe platforma INFO PLATFORMA RECD. 

     Activitatea 4 – „Elaborare disciplină opțională”

 

Profesorii voluntari SNAC vor elabora o progamă disciplină opțională, care va fi publicată pe cd cu ISBN.

 

 Activitatea 5 – „Activitate publicistică”

 

Profesorii voluntari SNAC vor publica un material  - referat, studiu, proiect educativ cu tematica voluntariatului, uniunii în comunitate, importanța activităților bazate pe empatie, ajutorare, prietenie, bune practici pe platforma proiectului. 

Activitatea 6 – „Zâmbete pentru semenii noștri!” 


Cadrul didactic voluntar SNAC și echipa de elevi voluntari SNAC vor derula activitatea conform planului de acțiune ( profesorii și elevii voluntari SNAC - fiecare cadru didactic va forma un echipaj din maximum 10 elevi - vor identifica copiii nevoiași din clasă, școală, alte școli etc. pe care îi vor susține în activitatea lor școlară, printr-o colectă de rechizite, hăinuțe, jucării, alimente, produse de igienă personală). Activitatea se va mediatiza in clasă/școală activitatea pentru a oferi un bun exemplu.

 

Grup ţintă:     

-        preșcolarii și elevii din comunitățile profesorilor implicați în proiect

 

 Rezultate: 

 

-        Cadrele didactice voluntare SNAC și elevii voluntari SNAC vor fi interesaţi de acţiunile derulate în proiect si vor învăţa ce înseamnă să fii voluntar precum si dorinţa de a continua această activitate în viitor..

-       Cadrele didactice işi vor manifesta creativitatea profesională prin utilizarea unor strategii alternative cu eficienţă crescută în atingerea obiectivelor programului.

-       Acţiunile întreprinse vor contribui la îndeplinirea obiectivelor stabilite, dar şi la descoperirea unor noi provocări, probleme cu care se confruntă astăzi sistemul educaţional şi care impun găsirea unor soluţii pe măsură.

-   Rezultatele activităților proiectului se vpr concretiza atât în modalităţi concrete (formare profesională, expoziţii în cadrul concursului internațional, cd cu ISBN, platforma proiectului, colecta de rechizite și alte materiale necesare copiilor nevoiași) cât şi în progresele înregistrate în planul formării profesorilor și elevilor sub diferite aspecte, cu precădere în dezvoltarea unui comportament democratic şi participativ, dezvoltarea/educarea in spiritul tolerantei si altruismului.

-        Schimbarea atitudinii profesorilor și elevilor faţă de necesitatea afirmării lor în plan organizatoric şi relaţional;

-        Mobilizarea elevilor pentru ajutorarea semenilor.

 

EVALUARE

 

Realizări majore ale proiectului:

 Prin intermediul proiectului se va stimula comportamentul participativ al profesorilor și elevilor voluntari, se va dezvoltată capacitatea acestora de a face faţă unor situaţii, de a se angaja în acţiune, de a interacţiona la nivelul grupurilor. vor avea prilejul de a-şi valorifica propriile cunoştinţe despre drepturile copilului, de a exersa drepturi şi responsabilităţi civile: dreptul de exprimare liberă a gândirii şi a opiniilor, dreptul de a participa la luarea deciziilor. Prin acţiunile întreprinse isi vor manifesta dorinţa de comunicare, imaginaţia, creativitatea artistică, disponibilităţile în plan afectiv şi aptitudinile fizice.

 În derularea proiectului se vor implica și părinţii şi  alti factori responsabili cu educaţia copiilor contribuind astfel la armonizarea educaţiei de tip formal, nonformal şi informal.

 

Coordonare – strategii de acţiune şi de reţea:

 

 Se vor constitui echipe de cadre didactice voluntare SNAC şi grupe de elevi voluntari SNAC care vor proiecta şi desfăşura fiecare activitate. Responsabilităţile în cadrul grupurilor vor fi stabilite în mod democratic. Invitaţii isi vor aduce propria contribuţie la reuşita acţiunilor desfăşurate. Comunicarea permanentă între participanţii la proiect va avea ca scop depistarea precoce a obstacolelor şi găsirea unor soluţii viabile de depăşire a acestora.

 

Posibilităţi de sustenabilitate a proiectului:

 

-        obiectivele proiectului au suscitat interesul cadrelor didactice care au dorit să se implice în activităţile organizate, fiecare dorind să se implice și în viitor în astfel de activități;

-        se va mobiliza un număr mai mare de cadre didactice voluntare SNAC care să participe, organizeze, deruleze activități asemănătoare și conforme cu obiectivele proiectului.

 

 

 INFORMAȚII UTILE PENTRU PARTICIPANȚI:


 

Invitație

 

Vă invităm să faceți parte din echipa de implementare a proiectului SNAC „Suntem aproape de tine!”, dorindu-ne realizarea unor punți de colaborare, încredere și prietenie între copii și cadre didactice, promovarea calității în educație, a corelării acesteia cu teoriile științelor educației, integrarea creativității în cadrul oricărui demers pedagogic și susținerea tuturor acelora care promovează adevăratele valori în educație și societate.

Mapa profesorului participant la proiect cuprinde documente utile portofoliului personal sau dosarului de gradatie, dupa cum urmează:

-        copie proiect SNAC

-        adeverință implementare proiect SNAC – III.b1 – 5p

-        Certificat proiect de formare profesională - III.a2 – 3p

-        Adeverinta curs 24 h– II.h – 2p

-        diploma organizator concurs international – punctual I.f – 3p

-        diploma evaluator concurs international - punctual I.f – 3p

-        3 diplome pentru copii (concurs international) – I.d – 3p

-        adeverinta activitate voluntariat – III.c – 1p

-        2 certificate activitate în cadrul proiectului SNAC – III.C  - 2p

-        Adeverinta evaluator resurse educaționale deschise pe platforma INFO- PLATFORMA RECD: RESURSE EDUCATIVE ALE CADRELOR DIDACTICE -

https://platformarecd700063838.wordpress.com/?fbclid=IwAR2a8TnqhQj9m5O6jJp_LKYj703a8 sVZ7GRR8o4dH9FOX8F1zGw5Ho18_dE , I.g – 2,5p

-        Adeverinta coautor programa disciplina optională si CD-ul cu isbn– II.b – 2p

-        Adeverinta republicare material actualizat, care a presupus modificarea cu cel putin 25% a continutului pe platform proiectului – I.i5 – 1p

Total punctaj acumulat în fișa de gradație – 27,5 PUNCTE

Pentru costurile editării cd-ului cu ISBN, partea tehnică a elaborării platformei, tipărire

adeverințe, costurile sunt de 200 lei/participant și se vor achita sub formă de sponsorizare (mai jos atasam contractul de sponsorizare) către Asociația Dascăli Emeriți in contul:

·        Asociația Dascăli Emeriți (CIF 41470980) - RO94CECEB00030RON0784385 - CEC BANK

·   Tel contact: 0753.924.644 sau 0745180784

Adresa si CNP Istrate Ștefănescu Adriana  (în eventualitatea în care  depuneti banii prin mandat postal sau alte situații): strada Iosif Cocea, bloc 16, scara D, ap. 8, Bacău, județ Bacău, CNP 2831212270033.

Vă rugăm, pentru a preîntâmpina erori, să trimiteți într-un singur email dovada plății, adresa de livrare, numele dvs. . Termen de înscriere - 1 martie 2021.


Informații legate de derularea activităților veți primi pe email după centralizarea înscrierilor, respectiv după 1 martie 2021. Veti lucra pe o platforma la care vor avea acces doar profesorii inscrisi. Modalitatea de lucru va fi extrem de facila si la indemana pentru oricare dintre dvs.


Mapele profesorilor voluntari SNAC se vor livra la adresele declarate, în perioada 1 iunie- 1 iulie 2021!

Vă mulțumim!



 


 

 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

INVITAȚIE PROIECTE "SMART TEACHER" SI " SUNTEM APROAPE DE TINE!"

EVENIMENT INTERNAȚIONAL SOS - EDIȚIA 2023

Participă alături de noi la proiecte educative! Fii parte din echipă!!